Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, 8’inci dönem Toplu Sözleşme çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, “Bu, ekonomik tartışmaların gölgesinde yapılan bir toplu sözleşme olacak. Bizim bütün amacımız, emekçilerin milli gelirden düzgün pay almasıdır” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, konfederasyon genel merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, 8’inci dönem Toplu Sözleşme çalışmaları, ‘Aile Yılı’ kapsamındaki öneriler ve 15-16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ‘Aile ve Medya’ konulu uluslararası sempozyumun detayları konuşuldu.
Yalçın, sempozyum sonrasında tüm gündemlerinin tamamen toplu sözleşmeye yönelik olacağını söyledi. Ağustos ayında 8’inci dönem Toplu Sözleşme’nin yapılmış olacağını belirten Yalçın, “Biz; kamu görevlilerinin, kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal, mali haklarını iyileştirmek, özlük özgürlük alanlarını genişletmek için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kadın ve Çocuklara İlişkin Talepler
Yalçın, toplu sözleşme dönemine giderken çalışanlara ilişkin, özellikle kadın ve çocuklara ilişkin bazı teklif ve taleplerinin olduğunu vurguladı. “Kadın kamu görevlerine yönelik, ’10 başlıkta taleplerimiz’ diye Aile Bakanıyla yaptığımız görüşmede de Çalışma Bakanıyla yaptığımız diplomaside de kamuoyuna yönelik yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz bazı hassas noktalar söz konusu. Bunları toplu sözleşme masasına da taşımış olacağız” dedi.
Nüfus Teşvikleri ve Emeklilik Düzenlemeleri
Yalçın, Türkiye’nin en büyük sermayesinin, iyi yetiştirilmiş ve iyi eğitilmiş nüfus olduğunu belirterek, “Nüfusun devamlı teşvik edilmesi ve bu coğrafyada var olmanın bedeli her zaman var. Onun için nüfus düştüğü zaman tehlikeye girmiş oluruz” diye konuştu.
Yalçın, çocuk sayısına göre emeklilik gün sayısında düşüş taleplerini de dile getirdi: “Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 240 çocuk ve üçüncü çocuk ve sonrası için 360 gün yıpranma olarak emekliliğinde bir düşüş yapılması, gün sayısı olarak düşülmesi gerekiyor.”
Diğer Talepler
Yalçın ve Aydın, haftalık çalışma saatinin 32 saate düşürülmesi ve çalışma gününün 4 güne indirilmesi, yıllık izin sürelerinde çocuk sayısına göre ilave gün eklenmesi, yarı zamanlı çalışma mevzuatının hayata geçirilmesi, analık izninin 52 haftaya çıkarılması, doğum yardımı ve süt izninin arttırılması, kreş yardımının yapılması, babaların izin haklarının düzenlenmesi ve gençlere evlilik ödeneği verilmesi gibi taleplerini de sıraladı.