Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Marmara Denizi’nde Kirlilikle Mücadele: 480 Tesise Denetim Başlatıldı

Çevre Bakanlığı, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında 480 tesise denetim başlattı. Barış Ecevit Akgün: ‘Standartlara uymayanlara ağır cezalar uygulanacak’

Çevre Bakanlığı, Marmara Denizi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Marmara Denizi’ndeki kirlilikle mücadele kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Akgün, 23 Haziran’dan itibaren Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde denetimlere başladıklarını belirtti.

Barış Ecevit Akgün Marmara Denizi Denetimleri

“50 denetim ekibi ve 24 laboratuvar ile çalışmalar sürüyor” diyen Akgün, şu bilgileri paylaştı: “Marmara Havzası’nda kentsel atık su arıtma tesisleri, sanayi tesisleri, OSB’ler, tersaneler, atık kabul tesisleri ve soğutma suyu deşarjları gibi 480 tesisi denetim planlamasına aldık. Standartları sağlamayan her atık su arıtma tesisine 668 bin lira idari para cezası uygulayacağız.”

Müsilajla Mücadelede Yeni Dönem

İstanbul Tuzla Gisaş Rıhtımı’nda konuşan Akgün, 2021’de yaşanan müsilaj sorununun ardından hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında önemli adımlar atıldığını vurguladı:

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı

“Marmara Denizi’ndeki izleme noktası sayısını 91’den 150’ye çıkardık. Türkiye genelinde 445 atık su arıtma tesisini online olarak izliyoruz. Marmara bölgesinde 1 metreküp sınırlaması getirdik.”

İleri Biyolojik Arıtma Zorunluluğu

Akgün, belediyelere tanınan ileri biyolojik arıtma tesislerine geçiş için verilen sürenin dolduğunu hatırlatarak şu uyarıyı yaptı:

“İleri atık su arıtma tesisini kurma zorunluluğu olmasına rağmen bugüne kadar bu tesisleri kurmayan belediyelere her bir arıtma için 3.343 lira idari para cezası uygulayacağız.”

4-6 Yılda İyileşme Beklentisi

Marmara Denizi’ndeki azot ve fosfor yükünün %50 azaltılması halinde, denizin 4-6 yıl içinde kendi ekosistemini iyileştireceğini belirten Akgün, “Mobil laboratuvarlarımızla atık su verilerini sürekli takip ediyoruz” dedi.

Marmara Denizi Denetim Ekibi

Bakanlık, 2021’den bu yana 274 bin 855 tesis ve deniz aracını denetlerken, 2 bin 922 işletmeye 1 milyar 855 milyon lira ceza kesildiğini ve 268 işletmenin faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.