Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM’de İklim Kanunu Teklifi Görüşmeleri Devam Ediyor: Sera Gazı Emisyonlarına Yeni Düzenlemeler Geliyor

TBMM Genel Kurulu’nda İklim Kanunu Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Sera gazı emisyonlarına yönelik yeni düzenlemeler ve cezalar geliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda İklim

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta, İklim Kanunu Teklifi görüşmelerine devam edilecek. Teklifin kanunlaşması halinde, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Teklife göre; her ilde vali başkanlığında, İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefi ile İklim Değişikliği Başkanlığı’nın strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak. İklim Değişikliği Başkanlığı; ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisi’ni kuracak, ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Ayrıca, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) de hayata geçirilecek.

Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak, ETS piyasasında ücretsiz tahsisatların dağılımına karar verecek. Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan sera gazı emisyon izni alması zorunlu olacak.

YASAKLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI

Kanun teklifi ile birlikte, sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı hareket edenlere ağır cezalar getiriliyor. Doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlar, 500 bin liradan 5 milyon TL’ye kadar idari para cezasına çarptırılacak. Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden veya ticaretini yapanlara 2,5 milyon lira, bu maddeleri içeren ürünlere bakım, onarım hizmeti verenlere 250 bin lira, etiketleme kurallarına uymayanlara ise 120 bin lira idari para cezası uygulanacak.

KOMİSYONLARDA GÜNDEM

Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra, komisyonlarda da yoğun bir gündem var. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmeye devam edecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ise Türkiye Halk Bankası AŞ ve bağlı ortaklıklarının bilanço hesaplarını ele alacak.

TBMM’de ayrıca, siyasi partilerin grup toplantıları ve basın açıklamaları da gerçekleştirilecek.