Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Görme Engelli Avukatlara Ayrımcılık Yapan Ankara Barosu’na 142 Bin TL Ceza

TİHEK, görme engelli avukatların kütüphane hizmetlerinden mahrum bırakılması nedeniyle Ankara Barosu’na 142 bin TL ceza kesti. Engelli hakları ihlali sonucu verilen ceza kamuoyunda yankı buldu.

TİHEK, görme engelli avukatların

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Ankara 1 No’lu Barosu’na ait kütüphanede görme engelli avukatlar için sunulan kitap tarama ve okuma hizmetini durdurduğu gerekçesiyle 141 bin 934 TL idari para cezası uyguladı.

Görme engelli Avukat Olgun Yılmaz, Ankara 1 No’lu Barosu kütüphanesinde 2023 yılında durdurulan görme engellilere yönelik kitap tarama ve okuma hizmetinden yararlanamayınca TİHEK’e başvurdu. Yılmaz, kütüphanede ayrımcılık yapıldığını belirterek, ihlalin giderilmesini talep etti.

TİHEK incelemesinde, baronun bu hizmeti durdurmasının meşru bir gerekçeye dayanmadığı ve kişilerin bilgiye ulaşımının kısıtlandığı tespit edildi. Baronun ayrımcılık yasağını ihlal etmediğini kanıtlayamadığı gerekçesiyle 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu kapsamında en üst sınırdan para cezası uygulanmasına karar verildi.

Avukat Olgun Yılmaz, 10 Temmuz Dünya Hukukçular Günü’ne dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz görme engelli bireyler basılı kitaplara erişmekte zorluk yaşıyoruz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle sesli kitap ve Braille alfabesi imkanı sağlandı. Ancak bu yeterli değil. Teknoloji sayesinde ekran okuyucularla Word ve PDF formatındaki kitapları okuyabiliyoruz. Derleme kanununda yaptığımız değişiklikle Türkiye’de basılan her eserin görme engelliler için erişilebilir formatta Milli Kütüphanelere verilmesi sağlandı. Ancak bu henüz uygulanmadı.”

Yılmaz, Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulu’nun kurduğu kütüphanenin telif hakları gerekçesiyle kapatıldığını belirterek, “TİHEK, kütüphanenin kapatılmayacağı ve ayrımcılık yapıldığı yönünde karar verdi. En yüksek sınırdan 141 bin TL para cezası uygulandı. Ankara Barosu konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Şikayetimiz üzerine kütüphanemiz yeniden açıldı.” ifadelerini kullandı.

Marakeş Anlaşması’nın eğitim verilen kurumların kütüphane açmasını sağladığını hatırlatan Yılmaz, “21. yüzyılda hala temel haklarımız için mücadele ediyoruz. Kurumlar engellilerin ihtiyaçlarını dikkate almalı. Diğer bireyler nasıl kitap okuyabiliyorsa biz de okuyabilmeliyiz.” dedi.

Görme Engelli Avukat Olgun Yılmaz