Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, Edirne Sarayı’nda devam eden restorasyon çalışmalarının yüzde 50’sinin tamamlandığını duyurdu. Yıldız, “Master planımızda 4 ana etap var. İnşallah bunlar bittiğinde sadece Edirne için değil, ülkemiz ve hatta dünya kültürel mirası için çok önemli bir eserin ortaya çıkacağını söyleyebilirim” dedi.
Osmanlı Padişahı 2’nci Murad döneminde 1450 yılında yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Edirne Sarayı, savaş, deprem ve yangınlar sonucu büyük tahribata uğradı. Günümüze ulaşan Cihannüma Kasrı, Adalet Kasrı, Kum Kasrı, hamam, mutfak ve saray giriş kapısının bir bölümü, restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi’nin yaklaşık 15 yıl önce başlattığı ortak kazı ve restorasyon çalışmaları, 18 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı‘na devredildi. 2023 Ocak ayında oluşturulan 5 yıllık master plan çerçevesinde tarihi saray alanında ihya ve restorasyon çalışmalarına start verildi.
“Dönem Özelliklerini Fevkalade Güzel Yansıtan Bir Saray”
Yasin Yıldız, yaptığı açıklamada, “Milli Saraylar olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda en öne çıkardığımız konu, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Edirne Sarayı alanının bir bütün olarak ihyasıydı. Bu arazi temelinde bu şu an gerçekleşmiş görünüyor ve çalışmalarımız da bu prensiple devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Yıldız, “2,5 yıl içerisinde Cihannüma özelinden ortaya çıkarsak, burada hemen arkamızda görmüş olduğunuz gibi Edirne Sarayı’nın sur duvarlarının, arkeolojik kalıntılarla, yapılan kazı çalışmalarıyla, literatür taramasıyla, fotoğraf, arşiv belgesiyle, bilgilerle ortaya çıkarılan bölümü de ihya edilmiş oldu” dedi.
“Günlük 300 Çalışanla Yürütüyoruz”
Sarayın belli noktalarında Bilim Kurulu önderliğinde arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Yıldız, “Hocalarımızın nezaretinde çok sayıda arkeolog, sanat tarihçisi ve saha çalışanı yer alıyor. Edirne Sarayı’ndaki çalışmaları ortalama günlük 300 çalışanla yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.
Yıldız, “Edirne Sarayı’nın bu kalıntılarında sadece tarihi yapıları gündeme alırsak, 15 ve 16. yüzyıl yapılarını gündeme alırsak, ihya edilen kısmın yüzde 50’ye yakın olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Mahmudiye Kışlası Kültür Merkezi Olacak
Sarayın ihyası kapsamında geçen yıl restorasyonuna başlanan Mahmudiye Kışlası‘nda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Yıldız, “Bittiği zaman özellikle bu alanda taşınabilir olarak sergilenebilecek nitelikli eserlerin, modern müzecilik uygulamaların yer alacağı bir bina olacak” ifadelerini kullandı.
Yıldız, “Milli Saraylar Araştırma Merkezi’nin Trakya, Balkanlar, hatta Orta Avrupa’ya kadar hitap edecek bir kolunu yine burada açacağız. Tabii ki Edirne, Edirne Sarayı, sanat tarihi, mimarlık, kültürel miras konularında çok önemli bir kütüphane tesis edeceğiz” dedi.