Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bu yıl çıkan yangınlarda 24 bin hektar orman alanının zarar gördüğünü açıkladı. Yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasında doğayı taklit ettiklerini belirten Karacabey, “Yanan alanlarda 1 yıl sonra küçük fidanları görmek mümkün, ancak orman ekosisteminin eski haline gelmesi 30 ile 80 yıl arasında bir süre alıyor” dedi.
Yangın Sonrası Yeniden Ağaçlandırma Süreci
Karacabey, orman yangınlarıyla mücadelenin üç aşaması olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yangın öncesi hazırlıklar, yangınla mücadele ve yangın sonrası rehabilitasyon çalışmaları. Yangın söndürülür söndürülmez ertesi gün sahada yeniden ağaçlandırma çalışmalarına başlıyoruz.”
Yanan alanların arazi yapısına, iklimine ve toprak yapısına uyumlu türlerle tekrar ormanlaştırma çalışmaları yaptıklarını ifade eden Karacabey, “Ormancılıkta temel unsur doğanın taklit edilmesidir. Yangın öncesinde o ortamda hangi ağaç türleri varsa onlarla tekrar ormanlaştırma yapıyoruz” dedi.
Doğal Süreç ve Ekosistemin Yenilenmesi
Karacabey, kızılçam ağaçlarının tohumlarının yangından etkilenmediğini ve 1 yıl sonra çimlendiğini belirterek, “Diğer türler için civardaki ormanlardan topladığımız tohumları ekiyoruz ki bölge şartlarına uyumlu türler yetişsin” açıklamasını yaptı.
Arazide 1 yıl sonra küçük fidanların görülebileceğini, 3-5 yıl sonra yeşillenmenin başlayacağını, 10 yılda ise fidanların büyüyeceğini söyleyen Karacabey, “Ancak orman ekosisteminin tamamen eski haline gelmesi ülkemiz şartlarında 30 ile 80 yıl arasında bir zaman alıyor” ifadelerini kullandı.
İklim Değişikliğinin Etkileri ve Uyarı
Karacabey, iklim değişikliğinin yangın riskini artırdığına dikkat çekerek, “2024 son 140 yılın en sıcak yılı oldu. Nem düşük, sıcaklık yüksek ve rüzgarlar şiddetli. En ufak bir kıvılcım büyük yangınlara dönüşebilir” uyarısında bulundu.
Vatandaşlara çağrıda bulunan Karacabey, “Sigara izmariti, piknik ateşi, anız yangını gibi insan kaynaklı kıvılcımlara dikkat edelim. Bir kıvılcım büyük felaketlere yol açabilir” dedi.