Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM’de Sağlık Reformu: Aile Hekimliği, Organ Bağışı ve Kenevir Üretimi Düzenlemeleri Kabul Edildi

TBMM, sağlık alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifini kabul etti. Aile hekimliği, organ bağışı ve kenevir üretimi gibi alanlarda yeni düzenlemeler yapıldı.

TBMM, sağlık alanında önemli

TBMM Genel Kurulu, sağlık alanında önemli düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Kabul edilen kanunla birlikte aile hekimliği, organ bağışı ve kenevirden sağlık ürünleri üretimi gibi alanlarda önemli değişiklikler yapıldı.

Aile Hekimliğinde Yeni Düzenlemeler

Kanunla birlikte sahada görev yapan aile hekimlerinin sayısı, saha aile hekimliği uzmanlığı aracılığıyla artırılacak. 1 Ocak 2025 yılına kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek. Eğitim süreleri uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. En az 5 yıl sözleşmeli aile hekimliği yapanlar için bu süre 4 yıla düşürülecek.

Organ Bağışı Kolaylaştırılıyor

Kanunla birlikte organ bağışçı sayısının artırılması ve bağışların daha kolay yapılabilmesi için düzenlemeler getirildi. Vatandaşlar, sağlıklı oldukları dönemde vücutlarının tamamını, organ veya dokularını tedavi ve bilimsel amaçlar için bağışlayabilecek. Bu beyan, e-Devlet Kapısı veya Sağlık Bakanlığı’nın bilişim sistemleri üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, organları başkasına nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaçları olması halinde öncelik verilecek.

Kenevirden Sağlık Ürünleri Üretimi

Kanunla birlikte kenevirden sağlık ve kişisel bakım ürünleri üretiminin şartları belirlendi. Kenevir yoluyla üretim yapacak ruhsat veya izin sahipleri, üretim zincirindeki hareketleri takip sistemine bildirmek zorunda olacak. Bildirim yükümlülüğüne uymayan üreticilere, tespit tarihindeki depo satış fiyatlarının iki katı tutarında idari para cezası verilecek. İhlalin yıl içinde tekrarlanması halinde ceza bir kat artırılacak.

Eczacılar ve Özel Sağlık Kuruluşlarına Yönelik Düzenlemeler

Kanunla birlikte eczacıların ilaç takip sistemine bildirim yükümlülüğü genişletildi. Özel tıbbi amaçlı gıdaların satışı, iadesi, takası ve imhası işlemlerinde de ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri sınırlandırıldı. Yanıltıcı veya aldatıcı reklam yapan kuruluşlara ağır idari para cezaları uygulanacak.

Uluslararası Anlaşmalar ve Meclis Tatili

Genel Kurul’da ayrıca 5 uluslararası anlaşma daha kabul edildi. Kanun teklifinin ve anlaşmaların kabul edilmesinin ardından TBMM, 28’nci Yasama Dönemi’nin 3’üncü yılını tamamladı ve 1 Ekim 2025 tarihine kadar tatile girdi.