Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, ‘Dumansız Türkiye’ vizyonu kapsamında sigara denetimlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Demirkol, “Emniyet Müdürlüğümüzün ve kolluk kuvvetlerimizin de desteklediği bir ekiple bu denetimler pasif maruziyetten kaçınma ve kapalı alanda sigara içme ihlalinin ortadan kalkması için yoğun çalışıyorlar. Bu kapsamda sadece 2025 yılı içerisinde çapraz denetimlerde 4 bine cezai müeyyide uygulandı. Bu denetimde daha da hassas olduğumuz konu; artık içen bireye de ceza uygulama, yani bireysel cezanın da işletmeyle beraber uygulanacağını tekrar hatırlatmak istiyoruz” dedi.
Denetimler Artırılıyor
Doç. Dr. Demirkol, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Dumansız Türkiye’ vizyonuna ilişkin olarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tütünle mücadele konusunda almış olduğumuz yolun önemli aşamalarından biri. Sayın Bakanımızın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun da talimatlarıyla ‘Dumansız Türkiye’ konusunda bu hafta itibarıyla başka bir heyecan ve motivasyonla yeni bir yolculuğa çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
Demirkol, denetimlerin İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere tüm illerde yoğun bir şekilde sürdürüleceğini belirterek, “Bu kapsamda kapalı alanlarda 4207 sayılı tütünle mücadele kanunumuz çerçevesinde tütün kullanımı yasaklanmış durumda. Bunun bir cezai müeyyidesi var. Cezai müeyyidenin ekiplerimizce etkin bir şekilde uygulanması noktasında sahada olacağız” dedi.
Bireysel Cezalar Devreye Giriyor
Doç. Dr. Demirkol, sigara denetimleri kapsamında 1000’e yakın ekibin 3 büyükşehirde aktif denetim yaptığına dikkat çekerek, “Bu denetimde daha da hassas olduğumuz konu; artık içen bireye de ceza uygulama, yani bireysel cezanın da işletmeyle beraber uygulanacağını tekrar hatırlatmak istiyoruz” dedi.
Demirkol, ayrıca sigara bırakma polikliniklerinin sayısının artırılacağını belirterek, “Hedefimiz bu yıl sonunda 1000’e yakın sigara bırakma polikliniğini hayata geçirmek. Toplamda tüm sağlıklı hayat merkezlerimiz, ilçelerimiz, hastanelerimizde, vatandaşımızın uğradığı her sağlık tesisinde sigara bırakma polikliniğini uzman sertifikalı sigara bıraktırma hekimi tarafından vermek istiyoruz” dedi.
Sigaranın Yıkıcı Etkileri
Sigaranın dünyada her yıl toplam 8 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu ve bu ölümlerin önlenebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Demirkol, “Yılda 1,3 milyon insan sadece pasif etkileşimle ölüyor dünyada. Türkiye’de ise her yıl 100 bine yakın vatandaşımız sigara ve sigaraya bağlı sebeplerle ölüyor. Çok büyük bir oran. Her yıl 100 bin kişinin öldüğü büyük bir pandemi sigara” dedi.
Demirkol, elektronik sigara ve puff gibi satışı yasak olan ürünlerin de kolluk kuvvetleriyle yakın denetiminin yapılacağını ve bununla ilgili bir tespit yapıldığında el konulacağını sözlerine ekledi.