Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Bolat’tan E-Ticaret Devrimi: Yerleşik İşletmeci Zorunluluğu Geliyor!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaret sektöründe devrim niteliğinde düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Detaylar haberimizde!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat,

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaret sektöründe devrim niteliğinde düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Bakan Bolat, “Yurt dışı kaynaklı internet sitelerinden doğrudan ülkemize satışa sunulan ürünler için Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra elektronik ticaret platformlarının ‘Ürün Güvenliği Temas Noktası’ belirlemesi zorunlu tutulmuştur” dedi.

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği iş birliğinde düzenlenen ‘Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı’na; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Jurgis Vilcinskas ile çok sayıda davetli katıldı.

“E-TİCARETTE YENİ BİR DENETİM DÖNEMİ BAŞLATIYORUZ”

Bakan Bolat, yeni düzenlemelerle e-ticarette dijital güvenliğin artırıldığına dikkat çekerek, “TAREKS’in (Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi) devreye alındığı 2011 yılından bu yana ithalatta toplam 49 milyar adet sanayi ürünü denetlenmiş, uygunsuz bulunan toplam 424 milyon adet ürünün ülkemize girişi engellenmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, yapay zeka tabanlı yeni bir denetim sistemine geçileceğini belirterek, “Yeni sistemimizde, yapay zeka tabanlı, skor bazlı bir risk analizi modeline geçtik. Yeni yapı; riskli ürün getiren firmalar üzerinde daha çok yoğunlaşılmasını, bu sayede güvenli ve yasalara uygun ürün ithal eden firmaların haksız rekabetten daha iyi korunmasını sağlayacaktır” dedi.

“GÜVENSİZ ÜRÜNLERİN TESPİTİ İÇİN YAPAY ZEKA DESTEKLİ YAZILIM GELİŞTİRİYORUZ”

Bakan Bolat, yeni mevzuatla birlikte vatandaşların çevrim içi alışverişlerini güven içinde yapabilmeleri için satış ilanlarında açıklık ve sorumluluk esas alındığını belirterek, “Vatandaşlarımız, fiziki bir mağazada olduğu gibi artık çevrim içi ortamda da ürünlerin güvenlik uyarılarını ve uygunluk işaretlerini açıkça görebileceklerdir” dedi.

Bakan Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak biz bu mevzuatın etkin şekilde hayata geçirilmesini sağlamak için Avrupa Birliği destekli bir projeyi başlatmış bulunuyoruz. İnternet üzerinden satılan güvensiz ve mevzuata aykırı ürünleri tespit edebilmek için yapay zeka destekli bir tarama yazılımı geliştiriyoruz” açıklamasında bulundu.

BAKAN KACIR: YENİ UYGULAMALARI HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ihracatının yüzde 40’ından fazlasını Avrupa Birliği’ne yapan bir ülke olarak, Avrupa Birliği’nin 2028 yılında tüm bileşenleri ile uygulamaya alacağı Siber Dayanıklılık Yasası’nı yakından takip ettiklerini vurguladı.

BAKAN YUMAKLI: KAREKOD ZORUNLULUĞUNU 28 TEMMUZ’DA BAŞLIYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise ürün güvenliğinin bakanlık için gıda güvenliği anlamına geldiğini belirterek, “Gıda tüketim yerlerinde, gıda denetimlerinin ne zaman yapıldığı bilgisine, vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde ulaşması için karekod uygulamasını hayata geçirdik” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış modern kara yolları, demir yolları, havalimanları, limanlar ve kurdukları haberleşme ağıyla ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını, tüketiciye ulaşmasını sağlamak için gayret içerisinde olduklarını söyledi.