Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli vatandaşların istihdamına yönelik önemli bir adım attı. “İşgücü Uyum Programı” kapsamında 10 bin engelli birey için kamu kurumlarında kısmi zamanlı çalışma imkanı sağlanacağını açıkladı.
Ankara’da düzenlenen Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma programında konuşan Bakan Işıkhan, “Türkiye genelinde 10 bin engelli vatandaşımız için özel bir kontenjan tahsis ediyoruz. Bu sayede engelli vatandaşlarımız, kamu kurumlarında kısmi zamanlı olarak çalışma hayatına katılacak” dedi.
Destekli İstihdam Projesi ile özel gereksinimli bireylerin iş hayatına kazandırılacağını vurgulayan Işıkhan, “Otizm spektrum bozukluğu, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimli bireyler için iş koçluğu desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre:
- İşverenlere ücret desteği sağlanacak
- Engelli çalışanlar için iş koçluğu hizmeti verilecek
- İş yerlerinde ergonomik düzenlemeler için destek sağlanacak
Programda ayrıca MEV Gökkuşağı Özel Eğitim Okulu öğrencileri müzikli bir gösteri sundu. Bakan Işıkhan, öğrenci ve öğretmenlere çiçek vererek teşekkür etti.
Kamu sektöründe engelli istihdamının yasal yükümlülüğün %134’üne, özel sektörde ise %103’üne ulaştığını belirten Işıkhan, 2025 yılı için 45 bin engelli bireyin istihdam edilmesini hedeflediklerini söyledi.
Engelli istihdamına yönelik hibe desteklerinin 580 bin liraya çıkarıldığını açıklayan Bakan, 2002’den bu yana 550 bin engelli vatandaşın istihdama kazandırıldığını, 2025’in ilk çeyreğinde ise bu sayının 17 bine ulaştığını kaydetti.
Bakanlık bünyesinde Engelli İş Koçluğu uygulamasının 81 ilde 120 birimde aktif olarak sürdürüldüğünü belirten Işıkhan, 2014’ten bu yana 65 binden fazla engelli vatandaşın mesleki eğitim programlarından yararlandığını ifade etti.