Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatların mesleğe başlarken karşılaştıkları finansal zorlukları aşmaları için önemli bir destek paketini hayata geçirdiklerini açıkladı. Ankara Dikmen Hakimevi’nde düzenlenen ‘Avukatların Büro Kurma Giderlerinin Karşılanması İçin Finansman Desteği Dağlanmasına İlişkin İş Birliği Protokolü’ imza töreninde konuşan Bakan Tunç, genç avukatların 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli kredi seçeneklerinden yararlanabileceğini duyurdu.
Bakan Tunç, “Avukatlarımız yargının vazgeçilmez unsurlarıdır. Mesleğin başında maddi sıkıntı çekmeden yollarına devam edebilmeleri, savunma hakkı ve hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi bakımından çok önemlidir” dedi. Protokol kapsamında, 5 yıllık kıdeme sahip avukatların yararlanabileceği kredi desteğinin deprem bölgesindeki avukatlar için herhangi bir kıdem şartı aranmayacağını belirten Tunç, “Deprem bölgesindeki meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, avukatların yargının yükünü hafifletme ve toplumsal barışa katkı sağlama noktasındaki rollerine de değinerek, “Arabuluculuk uygulamasının başarısında avukatlarımızın büyük payı var. 7,5 milyon dosyanın 5 milyonu anlaşmayla sonuçlandı” dedi. Hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirten Tunç, “Hukuk fakültelerine girişteki başarı sıralamasını 125 binden 100 bine çektik. Böylece en başarılı öğrencilerimiz hukuk eğitimi alacak” şeklinde konuştu.
Protokol kapsamında sağlanacak kredi desteğinin tutarının 3 milyar TL’den 5 milyar TL’ye çıkarıldığını açıklayan Bakan Tunç, avukatların dijitalleşme sürecine adaptasyonu için de çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Tunç, “E-duruşma kapsamını genişletiyoruz. Yapay zeka çalışmalarımız devam ediyor. Avukatlarımızın cep telefonlarından dosyalara erişimini kolaylaştıran e-celse programını sürekli güncelliyoruz” dedi.
Bakan Tunç, konuşmasının son bölümünde avukatlık mesleğinin geleceğine ilişkin hedeflerini paylaştı: “Avukatlık Kanunu’nu güncel ihtiyaçlara göre revize edeceğiz. Belirli davalarda avukatla temsil zorunluluğu getirmeyi planlıyoruz. Genç avukatlarımıza staj döneminde destek sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Zorunlu müdafilik ve vekillik hizmetlerinden alınan vergilerin azaltılması için Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor.”
Törende, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından protokol imzalandı.