Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kayseri’de gerçekleştirdiği ziyaretler ve katıldığı etkinliklerde önemli açıklamalarda bulundu. Kayseri Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nun açılışının ardından Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Yumaklı, daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Tohum Temin Töreni‘ne katıldı.
Kayseri çiftçisine verilen desteklere değinen Bakan Yumaklı, “Yıllardır başarıyla uyguladığımız, üreticilerimiz tarafından da benimsenen, aslında mikro projelerin büyük bir bütünü nasıl oluşturduğunu gösteren tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesinin bugün itibariyle Kayseri’de bir programını icra ediyoruz.” dedi.
Bakan Yumaklı, “Kayserili çiftçilerimize son 23 yılda yürüttüğümüz birçok projeyle hem güçlü ve dirençli bir altyapı kazandırdık” ifadelerini kullanarak, tarım, orman ve su alanında 100 milyar liralık bir yatırımdan bahsetti. Bunun 67.3 milyar lirasının su ve sulama yatırımları olduğunu belirten Yumaklı, “181 tesisten bahsediyoruz. Bunun önemine, özellikle iklim değişikliğinin artık bizleri bırakın etkilemeyi hayatımızın neredeyse değiştirir hale geldiği bir dönemde bizler suyun önemini bundan sonra çok daha fazla idrak etmiş olacağız.” şeklinde konuştu.
Ormanlaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Yumaklı, “Hakeza orman alanında 112 milyon adetlik bir fidanı toprakla buluşturmuşuz. Yeter mi? Yetmez. Biz yarın kıyamet kopacağını bilseniz o fidanı dikin diyen bir anlayışın mensuplarıyız.” dedi.
7 Tarımsal Ova Koruma Altında
Tarımsal üretim alanlarının korunmasının önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, “1.7 milyon dekarlık bir alana sahip 7 tarımsal ovamızı koruma altına almış durumdayız. 1 santimetre karelik verimli toprağın ortalama söylüyorum 500 yılda oluştuğunu düşünürsek aslında korumamız gereken değerin ne kadar önemli ve hayati olduğunu da görmüş oluruz.” ifadelerini kullandı.
Kayseri’de 32 ürünün coğrafi işaret aldığını belirten Yumaklı, “Ancak her zaman ifade ettiğim bir husus var. Sadece üretmek ya da coğrafi işaret almak bir anlam ifade etmez, markalaşmadığınız sürece.” diye ekledi.
Zirai Don Çalışmaları 10 Gün İçinde Tamamlanacak
Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yaşanan zirai don olayı hakkında da bilgi veren Bakan Yumaklı, “Zirai don olayı hakikaten ülkemizde çok farklı illeri farklı oranlarda etkiledi. Yeşilhisar, Yahyalı, Develi, İncesu özellikle elma ve biraz da kayısı üretimiyle alakalı etkilendi.” dedi.
Hasar tespit çalışmalarının TARSİM tarafından yürütüldüğünü belirten Yumaklı, “İnşallah TARSİM’deki çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanmasını görmüş olacağız. Haziran ve temmuz ayında da bunların hasarları ödenmiş olacak.” açıklamasında bulundu.
Türkiye Tohumculukta İhracatçı Ülke
Tohum konusunda Türkiye’nin dünyada otorite ülkeler arasında olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “Son 23 yıldaki tohumculuk alanında yapılmış olan çalışmalarla Türkiye’nin tohumculuk alanında dünyada otorite ülkelerden birisi olduğunu, ilk 10 ülke arasında yer aldığını buradan üzerine basa basa, altını çize çize tekrar söyleyelim.” ifadelerini kullandı.
Sertifikalı tohum üretiminin 1.3 milyon tona ulaştığını belirten Yumaklı, “İhtiyacımız olan sertifikalı tohumun yüzde 96’sını yani 100 kilogram tohum kullanacaksak bunun 96’sını bu ülkenin topraklarında üretiyoruz. Türkiye’nin tam 103 ülkeye tohum ihracatı yaptığını buradan tekrar ifade etmek istiyorum.” dedi.
Bakan Yumaklı, “Rakamların ortaya koyduğu şekliyle özetleyelim. Türkiye tohumculukta net bir şekilde ihracatçıdır.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.