Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, tarımsal üretimi artırmak ve göçü önlemek amacıyla 12 yılda yaklaşık 5 bin kilometre sulama hattı inşa ederek 230 bin hektarlık alanı sulu tarıma kazandırdı. Hedef, 2024-2028 eylem planı kapsamında bu rakamı 1 milyon 200 bin hektara çıkarmak.
6,5 Milyar TL’lik Yatırım ile 946 Proje Hayata Geçirildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2013-2025 dönemini kapsayan 12 yılda 946 projeye 6,5 milyar TL destek sağladı. Bu yatırımlar sayesinde bölgede 229 bin 701 hektar alan sulu tarıma açıldı.
Modern Teknolojik Dönüşüm ile Suyun Verimli Kullanımı
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle su kaynaklarının daha verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti. Demirdöğen, “Sulamada beklenen başarı, suyun ekonomik ve randımanlı kullanılması yanında doğru uygulanmasına da bağlıdır. Bu kapsamda, bölgede tarımda tüketilen suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla sulama altyapısının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
Göçü Önleme ve Tarımsal Geliri Artırma Hedefi
Demirdöğen, Doğu Anadolu Bölgesi’nin engebeli arazi yapısı ve coğrafi koşulları nedeniyle küçük ölçekli sulama yatırımlarının önemli olduğunu vurguladı. “Tarımda verimliliğin artırılması, küçük ölçekli çiftçilerin desteklenmesi, göçün önlenmesinde bize çok önemli katkılar sağlıyor” diyen Demirdöğen, sulanan alanların artmasıyla ürün çeşitliliğinin ve gelir seviyesinin yükseleceğini belirtti.
Etki Analizleri Köye Dönüşleri Gösteriyor
Bölgeye yapılan sulama yatırımlarının etki analizlerini de paylaşan Demirdöğen, “Sulamayla ilgili yaptığımız etki analizinde köye dönüşlerin başladığını, sulamaya açılan alanların ekiminin arttığını, bitki çeşidinin arttığını tespit ettik. Verdiğimiz desteklerden en fazla etkisini gördüğümüz destek küçük ölçekli sulama yatırımlarına verdiğimiz destek oldu” ifadelerini kullandı.