DEM Parti heyeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i parti genel merkezinde ziyaret etti.
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Faik Özgür Erol’dan oluşan DEM Parti heyetinin CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel ile görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve TBMM Grup Başkanvekili Murat Emir de görüşmede yer aldı.
Buldan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Önemli değerlendirmeler yapıldı. Barış sürecinin ve aşama aşama devam eden silah imha töreninden sonra geldiğimiz aşamalar, aynı zamanda Meclis’te kurulacak olan komisyon ve bu komisyondan beklentiler, barış sürecinin ilerleyebilmesi için ortak bir mutabakatın sağlanması konularını detaylıca değerlendirdik” dedi.
HER PARTİNİN KOMİSYONA DAİR FARKLI ÖNERİLERİ VAR
Buldan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yarın partilerin grup başkanvekilleriyle gerçekleştireceği buluşmaya değinerek, “Komisyon öncesi yapılacak olan bu buluşmanın da önemli olduğunu birlikte konuştuk. Çünkü her partinin komisyona dair farklı önerileri var, farklı beklentileri var. Bu komisyonda tartışılması gereken ve sonuca ulaşılması gereken farklı beklentiler olduğu için komisyon meselesini daha detaylı değerlendirdik ve tartıştık.” ifadelerini kullandı.
Buldan, “Açıkçası Sayın Özgür Özel’in barış meselesine başından beri sunmuş olduğu önemli katkılar var. Bu katkıların kıymetli olduğunu da ifade ettik. Ve Sayın Özel’in aynı derecede bu barış sürecine bundan sonraki süreçte de hem destek vereceği hem de bu konuda çalışmalarına önemli ölçüde, kıymetli bir şekilde destek sunacağını da biz en azından öğrenmiş olduk.” dedi.
OLAĞANÜSTÜ GAYRET YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ VAR
Mithat Sancar ise bu sürecin şimdiki aşamasında Meclis’in devreye girecek olmasının önemini vurgulayarak, “Barış yolunda ilerlemek ve bu süreci çözüme doğru sağlamlaştırarak yürütme konusunda Meclis hayati bir rol oynayacaktır. Bunu baştan beri bizler de söylüyoruz. Bunun dışında elbette başka alanlarda yaşanan sorunlar da var. Sürecin toplumsallaşabilmesi ve barışın bütün toplumu kapsayacak bir şekilde yaygınlaşması önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Sancar, “Barışın yerleşebilmesi için toplumsallaşması gerekiyor. Bunun için de hukuksal güvenceler ve demokratik mekanizmalar çok değerlidir. Daha doğrusu barışın yerleşebilmesi toplumsallaşmayla mümkün, toplumsallaşmanın da en önemli araçları hukuksal güvenceler ve demokratik mekanizmalardır.” şeklinde konuştu.
Sancar, “Elbette her siyasi partinin, her toplumsal aktörün bu süreçten beklentileri ve bu sürece yönelik bakışlarında farklılıklar olabilir. Ama bu kadar zor bir sorunda 50 yıldır birikmiş acılarla devam eden çatışmada bir çözüme ulaşmak için de olağanüstü gayret sarf etmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu yükümlülüğü yerine getirmek de diyalogla, bütün siyasi aktörlerin ve toplumsal güçlerin diyaloğuyla, konuşmasıyla mümkündür.” dedi.