Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, IDEF 2025 kapsamında tanıtılan milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, “GÖKHAN, Türkiye’nin en önemli hedeflerinden biri. Daha önce BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN ile hava-hava füzesi kabiliyetimizi geliştirdik. Şimdi GÖKHAN ile süpersonik hızlarda görev yapabilen, daha ileri menzilli bir füze projesini hayata geçiriyoruz” dedi.
Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025)‘te birçok yeni savunma projesi tanıtıldı. TÜBİTAK ile ASELSAN arasında “AR-GE İşbirliği Protokolü”, TÜBİTAK SAGE ile ROKETSAN arasında “Süpersonik Gemisavar Güdümlü Mermi Projesi” için iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Bakan Kacır, GÖKHAN füzesinin tanıtımında yaptığı konuşmada, “Bu yıl ilk testlerini gerçekleştireceğiz. Bugün attığımız imzalarla projedeki menzil hedefimizi daha ileriye taşıdık. GÖKHAN ile dünyadaki en ileri kabiliyete sahip sistemlerle yarışır seviyeye geleceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Füze Teknolojisindeki Yükselişi
Bakan Kacır, Türkiye’nin füze teknolojisindeki gelişmelere de değinerek şunları söyledi:
“Türkiye balistik füzelerle önemli adımlar atıyor. Tayfun Blok-4 dünyaya tanıtıldı. 2000 kilometre menzilli füze programımız devam ediyor. SOM, Atmaca ve Çakır füzeleriyle bu alanda önemli kabiliyetlere sahibiz. GÖKHAN ve GÖKBORA projeleriyle hem sıvı hem de katı yakıtlı ramjet teknolojisinde önemli mesafe katettik.”
Savunma Sanayisinde İstihdam ve AR-GE
Bakan Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisindeki insan kaynağına da dikkat çekti:
“Türkiye’de 3 bin 500 savunma sanayi firmasında 100 bin kişi çalışıyor. Savunma sanayimizdeki çalışanların yaş ortalaması 33-34. Bu, yenilikçi sistemleri dünyanın önünde geliştirebilmemiz anlamına geliyor.”
Programa Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. GÖKHAN füzesinin tanıtım videosunun gösteriminin ardından füzenin üzerindeki örtü kaldırılarak ilk kez kamuoyuna gösterildi.