Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya’da düzenlenen ‘NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın kapanış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, “Avrupalı müttefiklerin sorumluluk üstlenmesiyle Trans Atlantik külfet paylaşımının daha adil hale getirilmesi konusunda tam bir mutabakat oluştuğunu gördük” dedi.
Bakan Fidan, NATO’nun en güçlü yeteneği olan birlik ve dayanışma ruhunun sürdürülmesi hususunda kararlılık gösterildiğini belirterek, “Bu kararlılığın somut adımlara dönüşmesi için çabaların sürdürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın güvenliğinin NATO’dan ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Fidan, “NATO’nun en büyük 2’nci ordusuna sahip olan Türkiye, askeri yetenekleri ve savunma sanayi altyapısıyla Avrupa güvenlik mimarisinde önemli rol oynamaya devam edecektir” dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Diplomatik Çabalar
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı bitirmeye yönelik çabaların yoğunlaştığını söyleyen Fidan, “Türkiye olarak Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz savaşın başından bu yana adil ve kalıcı barışa ancak müzakere yoluyla ulaşılabileceğini savunduk” dedi.
Fidan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü, Rusya ve ABD heyetlerinin de İstanbul’da olduğunu belirterek, “Bu ziyaretler barış için gerekli iradenin nihayet ortaya çıkmakta olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Suriye ve Bölgesel Güvenlik
Suriye’nin istikrar ve güvenliğinin sağlanmasının öncelik teşkil ettiğini vurgulayan Fidan, “Suriye’nin karşı karşıya olduğu sorunları aşması ve ülkenin yeniden imarı için ortak bir çaba sergilenmesi gerekmektedir” dedi.
Fidan, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının bölgesel istikrara tehdit oluşturduğunu belirterek, “Suriye’nin istikrarsızlığa sürüklenmesi kimsenin faydasına değildir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Diplomatik Trafiği
Son günlerde Türkiye’nin merkezinde yer aldığı yoğun diplomatik trafiğe dikkat çeken Fidan, “NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı da bu trafiğin en önemli unsurlarından birini oluşturdu” dedi. Fidan, önümüzdeki yıl NATO Zirvesi’nin Türkiye’de yapılacağını da hatırlattı.
YPG ve Suriye’deki Gelişmeler
YPG’ye ilişkin soruları yanıtlayan Fidan, “YPG ile Şam yönetimi arasında imzalanan mutabakatın maddelerine baktığımız zaman prensipte olumlu karşıladığımızı ifade etmiştik. Ancak bu sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.
Fidan, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Bu konuda iki lider arasında var olan güvene dayalı önceden başlamış olan ilişki etkisini gösterdi” ifadelerini kullandı.
ABD Askerlerinin Suriye’den Ayrılması
Fidan, ABD askerlerinin Suriye’den ayrılması konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, “Amerikan askerlerini bölgeye getiren şartlar neyse, o şartların ortadan kaldırılmasıyla Amerika’nın da bölgeden problemsiz bir şekilde ayrılması mümkün olabilir” dedi.
Gazze’deki İnsani Dram
Gazze’de devam eden insani dramı “insanlık tarihi için kapkara bir leke” olarak nitelendiren Fidan, “Bu bölgenin güvenliği için bu çalışmalar gerekli. Bu kadar gerekli olan bir şey, bütün dünyanın anlayıp, ama kimsenin hayata geçiremiyor oluşu da uluslararası sistemdeki kriz ve tıkanmayla ilgili bir konu” ifadelerini kullandı.
Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
Fidan, Avrupa Güvenlik Mimarisi’nde Türkiye’nin rolüne değinerek, “Türkiye’nin yapacağı katkıları göz önüne aldığımızda bizim her türlü girişimi yapmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi.
Bakan Fidan, NATO’nun varlığının devam ettiğini vurgulayarak, “Amerika buradan ayrıldığına dair bir deklarasyonda bulunmamıştır” ifadelerini kullandı.