Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM’de Enerji ve Maden Alanlarında Önemli Düzenlemeler Görüşülecek

TBMM Genel Kurulunda enerji ve maden sektörüne yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor. Detaylar haberimizde.

TBMM Genel Kurulunda enerji

TBMM Genel Kurulunda bu hafta enerji ve maden sektörüne yönelik önemli düzenlemeler içeren ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüşmelerine devam edilecek.

TBMM’de çarşamba günü başlayacak Genel Kurul çalışmalarında ele alınacak kanun teklifine göre, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’ alınmadıkça projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek. Ayrıca proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek. Ancak bu durum, söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına engel teşkil etmeyecek.

Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle ruhsat bedelinde yüzde 30 indirim yapılacak. İyileştirme bedeli ise ruhsat bedelinden ayrıştırılarak, ruhsat bedeli kadar bir tutarın iyileştirme bedeli olarak ödenmesi zorunlu hale getirilecek.

Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kamu yararı dikkate alınarak izin verilebilecek. Bu durumda zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik verilerek taşınması sağlanacak.

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, iyileştirme çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için gerekli taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030’a kadar acele kamulaştırma kararı alınabilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2030’a kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.

Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanmakta olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

TBMM’de ayrıca, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komisyonu çarşamba günü toplanarak çalışma usul ve esaslarını belirleyecek.