ANKARA – TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyonu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nün 2021 ve 2022 yıllarına ait hesapları görüşüldü. TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, yaptığı sunumda demiryolu yatırımlarının stratejik önemine vurgu yaparak, “Son 22 yılda ulaştırma altyapısına 280 milyar dolar, bunun 62,8 milyar doları demiryolu yatırımlarına aktarıldı” dedi.
Genel Müdür Kurt, demiryollarının 1950’li yıllardan itibaren ikinci plana itildiğini ancak 2003 yılından bu yana devlet politikası haline geldiğini belirtti. “Bugün demiryolları sadece ulaştırma değil; aynı zamanda ekonominin, sanayinin, ihracatın ve bölgesel kalkınmanın taşıyıcısıdır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Lojistik Üstünlüğü
Kurt, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında sadece bir köprü değil, bir eksen olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bakü-Tiflis-Kars hattı, Marmaray, Kalkınma Yolu Koridoru ve Orta Koridor gibi projelerle Türkiye, Avrupa ile Çin arasında kesintisiz raylı bağlantı kurabilen nadir ülkelerden biri haline gelmiştir.”
4 Bin Kilometrelik Yeni Hat
TCDD Genel Müdürü, yapımı devam eden projeler hakkında önemli bilgiler paylaştı: “Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep, Bandırma-Bursa-Osmaneli, Karaman-Ulukışla, Yerköy-Kayseri, Sivas-Erzincan ve Halkalı-Kapıkule gibi yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarının yanı sıra Kars-Iğdır-Dilucu (Zengezur) hattı da inşa halinde. Toplamda 4.016 kilometrelik yeni demiryolu hattı yapılıyor.”
Lojistik Merkezler ve Çevre Hedefleri
Kurt, lojistik merkezlerin kapasitesinin 73 milyon tona ulaşacağını belirterek, “286 iltisak hattı sayesinde taşımaların yüzde 41’i doğrudan üretim tesislerinden yapılıyor” dedi. Çevre politikalarına da değinen Kurt, “2053’e kadar sıfır karbon emisyonu hedefliyoruz. Elektrikli taşımacılık, güneş enerjisi sistemleri ve yerli elektrikli tren projeleriyle bu hedefe ilerliyoruz” açıklamasını yaptı.
Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kurt’un sunumunun ardından, TCDD’nin 2021-2022 dönemi hesapları ibra edildi.