Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Malatya’da düzenlenen ‘Türkçenin Dünyası, Dünyanın Türkçesi’ panelinde önemli açıklamalarda bulundu. Mert, “Türkiye Türkçesi için şu an herhangi bir risk bulunmuyor” dedi.
İnönü Üniversitesi’nin 50. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Abdurrahman Aliy, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
TDK Başkanı Mert yaptığı konuşmada, “Türk Dil Kurumu, Atatürk’ün vizyonuyla bir ihtiyacın sonucu olarak kurulmuştur. Kimliğinizi ve kültürünüzü taşıyabilmeniz, torunlarınızın size benzemesi için dili kullanmak ve geliştirmek zorundasınız” ifadelerini kullandı.
Mert, Türkçenin dünyadaki konumuna ilişkin şu çarpıcı verileri paylaştı: “Şu an dünyada 50 ülkenin resmi dili İngilizce, 28 ülkenin resmi dili Fransızca. Peki kaç ülkenin resmi dili Türkçe? Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin.”
TDK’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Mert, “Türk Dil Kurumu bütün tarihi dönemlerle ve coğrafyalarla ilgili çalışmalar yapıyor. Şu an 21 kol ve komisyon var. Karşılaştırmalı Türk lehçelerinden tarihi Türkçe sözlüklere, Osmanlıca sözlük çalışmalarına kadar pek çok proje devam ediyor” dedi.
Mert, Türk dünyasına yönelik çalışmaları şöyle anlattı: “Türk Cumhuriyetlerini ortak alfabeye geçirme projesini organize ettik. Şu an Türk dünyasına dönük karşılaştırmalı Türk lehçeleri sözlüğü 21 lehçede devam ediyor. Etimolojik sözlüğün A’sı B’si bitti ve A’sını açtık. Osmanlıca sözlük bitti ve kontrolü yapılıp önümüzdeki ay A’sını açacağız.”
Yapay zeka alanındaki çalışmalara da değinen Mert, “Büyük Dil Modeline başladık. Amacımız Türkçe düşünen yapay zeka geliştirmek. Bu modeli HAVELSAN ve diğer ilgili kurumlarla birlikte geliştiriyoruz” dedi.
Türkçenin geleceğine ilişkin iyimser ifadeler kullanan Mert, “Şu an Türkçe için bir risk yok. Türkiye Türkçesi için şu an herhangi bir risk yok. Çünkü bir dilin ölme sürecine girebilmesi için önce konuşulduğu coğrafyada ikinci dil pozisyonuna düşmesi gerekir. Şu an bu ihtimal Anadolu’da sıfır” değerlendirmesinde bulundu.
Mert son olarak, “Bir tarafta dev bir Rusya, bir tarafta dev bir Çin, arada ise Türk dünyası var. Şu an bölgemizdeki ve dünyadaki bütün gelişmeler Türk halklarını birbirine itiyor. Yani birlikte olmak zorundayız” mesajını verdi.