İSTANBUL – Ümraniye’de polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesiyle ilgili dava sürecinde önemli bir gelişme yaşandı. Olayla ilgili olarak 3 polis memuru hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
22 Eylül’de Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı şüphesiyle yakalanan ve 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti (19), karakoldan firar etmişti. Ihlamurkuyu Mahallesi’nde kendisini yakalamak isteyen polislere direnen Geçti, çıkan arbedede bir polis memurunun silahını alarak etrafa ateş açmıştı. Bu olayda polis memuru Şeyda Yılmaz (27) şehit olurken, bir başka polis memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe ve saldırganın annesi P.G. (43) yaralanmıştı.
İddianamede Yer Alan Detaylar
Hazırlanan iddianamede, polis memuru Abdullah A.’nın polis merkezinde komiser, diğer iki şüphelinin ise polis memuru olduğu belirtildi. İddianamede öne çıkan detaylar şöyle:
- Yunus Emre Geçti’nin polis merkezinde muhafaza odasında tutulduğu,
- Geçti’nin annesi ve yakınlarının ‘yemek getirdik görüşebilir miyiz’ ricası üzerine polis memuru Ramazan A.’nın dalgınlığından faydalanarak firar ettiği,
- Komiser Abdullah A.’nın yakalama çalışmaları için Şeyda Yılmaz ve Kürşat Hakkı S.’yi görevlendirdiği,
- Ihlamurkuyu Mahallesi’nde yaşanan kovalamaca sırasında Şeyda Yılmaz’ın hayatını kaybettiği aktarıldı.
Görev Kötüye Kullanma İddiası
İddianamede, polis memuru Ramazan A.’nın gözaltındaki şüpheliyi nezaret odasında tek başına ve kelepçesiz şekilde tuttuğu, ailesiyle görüştürdüğü sırada uzaklaştığı ve bu sırada Geçti’nin kaçtığı belirtildi. Komiser Abdullah A.’nın ise olay anında amir odasında olduğu ve gerekli güvenlik tedbirlerini almadığı vurgulandı. Polis memuru Kürşat Hakkı S.’nin ise kaçan şüpheliyi yakalamaya çalışırken görev silahının alınmasına sebep olduğu, bu silahla açılan ateş sonucu Şeyda Yılmaz’ın öldüğü kaydedildi.
Hukuki Süreç
Üç polis memuru hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Dava, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, emniyet teşkilatı içindeki prosedürlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği yönünde tartışmalara neden oldu.
Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz’ın ailesi ve meslektaşları, adaletin yerini bulmasını beklerken, olayın Türk polis teşkilatı için bir dönüm noktası olacağı ifade ediliyor.