Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen ‘2025 Türkçe ve Tematik Yaz Okulları’ programı başladı. Bu yıl 7-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek programa 69 ülkeden 735 öğrenci katılacak.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy ve çok sayıda davetli katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken, ‘Destanların Dansı Grubu’ tarafından bir gösteri sunuldu.
23 Şehirde 29 Üniversite İş Birliği
YEE’nin yurt dışındaki kültür merkezleri aracılığıyla Türkçe öğrenen öğrencileri ağırlayacağı program, 23 şehirde 29 üniversite ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek. Türkoloji Yaz Okulu kapsamında 25 farklı ülkeden 192 öğrenci, Ankara’da alan derslerine katılacak. Öğrenciler, Türkçenin tipolojisi, sesbilimsel özellikleri, tarihsel gelişimi ve Türk edebiyatı gibi konularda uzman akademisyenlerden eğitim alacak.
Tematik Yaz Okulları ile Kültürel Etkileşim
Tematik Yaz Okulları kapsamında ise 14-31 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlerde ‘Türk Arkeolojisi, Türk Modası, Türk Mutfağı ve Çağdaş Türk Sanatı’ temalarında 80 kişinin katılımıyla programlar düzenlenecek. 15 gün boyunca arkeoloji, gastronomi, moda ve çağdaş sanat alanlarında eğitimler verilecek.
‘Dostluk Köprüleri Kuruyoruz’
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, yaptığı açıklamada, ‘Yaz okullarımızı yalnızca bir eğitim faaliyeti olarak değil, kültürlerin buluştuğu bir platform olarak görüyoruz. Bu program, ülkelerimiz arasında kalıcı dostluk köprüleri kuruyor’ dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ise, ‘Türkçe öğrenmek, aynı zamanda Türk kültürünü ve medeniyetini anlamaktır. Bu program, dünya barışına katkı sağlayacak’ ifadelerini kullandı.