Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, e-Tebligat sistemi sayesinde 20 milyar 128 milyon 835 bin TL tasarruf sağlandığını açıkladı. Tunç, “2019’dan bu yana 285 milyon 190 bin adet e-Tebligat gönderildi. Bu yolla 169 bin 688 ağacı kesilmekten kurtardık ve 9 bin 982 ton kağıt tasarrufu sağladık” dedi.
Ankara Hakimevi’nde düzenlenen ‘Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı’na katılan Bakan Tunç, yargı mensupları, akademisyenler, avukatlar ve noterlerle bir araya geldi. Tunç, çalıştayda hukuk yargılamalarının temelini oluşturan Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun uygulamadaki etkilerini değerlendirdiklerini belirterek, “Burada dile getirilecek görüş ve önerilerin mevzuat ve uygulamaya yönelik çalışmalarımıza katkı sunacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Dijitalleşme ile Yargıda Verimlilik Artıyor
Bakan Tunç, 2011 yılında yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile yargı süreçlerinde dijitalleşmeye geçildiğini hatırlattı. Tunç, “2020 yılından bu yana 2 bin 972 hukuk mahkemesinde 3 milyon 289 bin e-duruşma yapıldı. e-Tebligat sistemiyle de hem maliyetler düştü hem de çevre korundu” dedi.
Ara Buluculuk ile Uyuşmazlıklar Çözülüyor
Tunç, ara buluculuk sisteminin başarısına da dikkat çekerek, “2013’ten bu yana 7 milyon 591 bin başvuru yapıldı ve 4 milyon 614 bini anlaşmayla sonuçlandı. Başarı oranı yüzde 63. Kira davalarında ise 356 bin 953 başvurudan 128 bin 922’si anlaşmayla çözüldü” bilgisini paylaştı.
Yapay Zeka ve Yeni Düzenlemeler Geliyor
Bakan Tunç, yargı süreçlerinde yapay zeka teknolojilerinin kullanılacağını belirterek, “Dava tasnifi, içtihat tespiti ve karar taslakları oluşturma gibi alanlarda pilot projeler başlatacağız” dedi. Aile hukukunda yeni düzenlemeler yapacaklarını da ifade eden Tunç, “Noter belgelerinde karekod uygulaması zorunlu hale gelecek. Noter yardımcılığı kurumuyla da hukuk mezunlarına yeni istihdam alanı açacağız” açıklamasını yaptı.