Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YÖK Başkanı Erol Özvar: Türkiye’den Suriye’ye Yükseköğretim Desteği

YÖK Başkanı Erol Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim tecrübesini Suriye ile paylaşacağını ve oranın kalkınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

YÖK Başkanı Erol Özvar,

Yükseköğretim Alanında Suriye’ye Destek Vizyonu

YÖK Başkanı Erol Özvar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”nda, Türkiye’nin yükseköğretim tecrübesini Suriye ile paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Toplantıda, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Kıbrıs’tan 43 üniversitenin rektör ve üst düzey temsilcisi bulundu.

YÖK Başkanı’ndan Güvence: Suriye’nin Yanındayız

Erol Özvar Açıklama

Prof. Dr. Özvar, “Suriye’de halkın teveccüh edeceği bir demokratik düzen inşa edilecektir. Orada da eski rejimden kaynaklanan yükseköğretime ilişkin muhtelif sıkıntılar yaşanmıştı. YÖK ve üniversiteler olarak komşu, dost Suriyeli kardeşlerimizin bu konuda kendileriyle birlikte çalışmalarımız olacaktır. YÖK, Türkiye’nin yükseköğretim tecrübesini Suriyeli kardeşlerimizle paylaşmaya hazır. Bu konuda temaslarımız devam etmektedir. Orada da üniversitelerimizin kalkınmasına, gelişmesine Türkiye olarak destek vereceğiz. Bu konuda meslektaşlarımızla temas halindeyiz. Diğer bütün ülkelere nasıl barış, dostluk ve kardeşlik çerçevesinde destek veriyorsak, Suriye’deki kardeşlerimize de dostlarımıza da komşularımıza da her türlü desteği yükseköğretim alanında vereceğimizi bütün kamuoyuna paylaşmak isterim.” dedi. Bu destekler, Suriye’de yükseköğretimde yaşanan eski rejimden kaynaklanan sıkıntıların çözümünü hedefliyor.

Eğitimde Yenilik ve Gelecek Vizyonu

2030 Vizyon Toplantısı

Erol Özvar, gelişen teknoloji ve çevresel sorunlar ışığında eğitim anlayışının değiştiğine dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıllar yükseköğretimde önemli fırsatların yanı sıra ciddi sınamaları da beraberinde getirecek dönüştürücü bir sürecin habercisi olacaktır. Bunlardan 1’incisi dünya genelinde yükseköğretime ulaşmanın ekonomik maliyetlerinin gittikçe yükselmeye devam etmesidir. 2’ncisi eğitim teknolojileri üniversitelerimizin daimi gündem maddelerinden biri haline gelmiş olmasıdır. Teknolojik yeniliklerle dijital öğrenmenin mahiyeti de bu vesileyle değişmeye başladı. Yeni eğitim teknolojileriyle geleneksel eğitimin dengelenmesi, hepimizin önünde önemli bir sınama olarak durmaktadır.” uyarısında bulundu.

Yüksek Öğrenimde Küresel Rekabette Öne Çıkma Hedefi

Üniversite Kampüsü

Özvar, Türk üniversitelerinin uluslararası standartlarla rekabet etmek için daha yol alması gerektiğini ve uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki eğitim kurumlarına katılımının artırılması gerektiğini vurguladı. Özvar, “Türk üniversitelerinin uluslararası akreditasyon standartlarını karşılamada ve küresel üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer almada ciddi ve başarılı bir sınav veriyor. Üniversiteler olarak mevcut durumla yetinmemiz mümkün değildir. Uluslararası görünürlük ve rekabet üstünlüğü konusunda almamız gereken daha ciddi mesafeler bulunmaktadır. Türkiye’de yükseköğretim kapasite sınırına ulaşmıştır. Bundan sonra bu kapasitenin kaliteyle taçlandırılması gerekmektedir. YÖK’ün bugünden önümüzdeki yıllara en önemli gündem maddesi başta eğitim öğretim olmak üzere araştırma ve geliştirme ve akademik performansta daha yüksek kalite ölçülerine ulaşmak olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Geleceğin Mesleklerine Yatırım

Üniversite Öğrencileri

Özvar, yazılım ve yapay zeka gibi alanlarda yeni programların açılmasına öncülük edeceklerini belirtirken, “2024 yılında 17 ön lisans ve lisans programı 20 üniversitemizde 70’i aşkın sayıda açıldı. 2025’te de bu programların açılmasına öncülük edeceğiz. Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağına inandığımız bu programların sayısının kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda açmaya devam edeceğiz. 2025 yılında yeşil beceriler kazandıracak yeni programlar açmayı planlıyoruz. Siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi için de yeni programları uygulamaya gündeme aldığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.